Przez żołądek do serca…

Mało która kuchnia ma taki temperament i wyobraźnię jak kuchnia Andaluzyjska
Świat zawdzięcza jej przepis na gazpacho oraz wino jerez.
A także tradycję małych przekąsek, których wybór nawet w małych barach jest ogromny.

Andaluzja dzieli się na osiem prowincji, a każda z nich szczyci się własnymi kulinarnymi specjałami. W Almerii trzeba spróbować ajo colorao (czerwonego czosnku), w Maladze białego gazpacho. Granada, która szczególnie uległa wpływom arabskim, słynie z aromatycznych zup i duszonych potraw, w Kadyksie królują owoce morza i ryby. W prowincji Huelva należy zjeść mątwę z fasolką, Sewilla to królestwo tapas, czyli przekąsek, a Kordoba specjalizuje się w zupie ogonowej i wołowinie z karczochami.
Więcej pyszności znajdziecie tutaj.

Wszystko jednak zaczyna się od tapas, które można podjadać przez cały dzień. Tradycja małych przekąsek powstała właśnie w Andaluzji. Tak już zostało, zawsze gdy zamawia się kieliszek wina lub piwo, kelner pyta: Le pongo algo para picar? – czy podać przekąskę?

Najbardziej znaną potrawą kuchni Hiszpańskiej jest oczywiście Paella
Potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera lubpaella).

W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw
Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie.
Zimna zupa na upały
Kolejnym symbolem kuchni andaluzyjskiej jest gazpacho. To zupa na zimno albo płynna sałatka przyrządzana z surowych warzyw. Grzanki stanowią jeden z głównych składników dania. Oryginalne gazpacho ma biały kolor i nazywa się ajo blanco. Były to zmielone migdały z czosnkiem, oliwą z oliwek, octem winnym i chlebem. Każdy talerz z ajo blanco dekoruje się gronem owoców z drzewa muszkatołowego, czyli świeżą gałką.

Andaluzja słynie też z wielu odmian wieprzowych kiełbas, najbardziej znane to czerwona chorizo i czarna morcilla.
Pierwszą wyrabia się z wieprzowiny, słoniny, papryki, czosnku i oregano;
druga to kaszanka doprawiana pieprzem, goździkami, oregano, papryką, kminkiem i anyżkiem.

Wino jest bardzo popularne w Andaluzji, spożywane jest niemal do każdego posiłku. Popularnym winem jest Łyk jerezu
Kadyks to kraina sherry (jerez). Najlepiej wybrać się do Jerez de la Frontera, od którego pochodzi nazwa  wina.

Komentowanie wyłączone.