Przez żołądek do serca…
Mało która kuchnia ma taki temperament i wyobraźnię jak kuchnia Andaluzyjska
Świat zawdzięcza jej przepis na gazpacho oraz wino jerez.
A także tradycję małych przekąsek, których wybór nawet w małych barach jest ogromny.
Wszystko jednak zaczyna się od tapas, które można podjadać przez cały dzień. Tradycja małych przekąsek powstała właśnie w Andaluzji. Tak już zostało, zawsze gdy zamawia się kieliszek wina lub piwo, kelner pyta: Le pongo algo para picar? – czy podać przekąskę?
Potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera lubpaella).
W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw
Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie.
Kolejnym symbolem kuchni andaluzyjskiej jest gazpacho. To zupa na zimno albo płynna sałatka przyrządzana z surowych warzyw. Grzanki stanowią jeden z głównych składników dania. Oryginalne gazpacho ma biały kolor i nazywa się ajo blanco. Były to zmielone migdały z czosnkiem, oliwą z oliwek, octem winnym i chlebem. Każdy talerz z ajo blanco dekoruje się gronem owoców z drzewa muszkatołowego, czyli świeżą gałką.
Andaluzja słynie też z wielu odmian wieprzowych kiełbas, najbardziej znane to czerwona chorizo i czarna morcilla.
Pierwszą wyrabia się z wieprzowiny, słoniny, papryki, czosnku i oregano;
druga to kaszanka doprawiana pieprzem, goździkami, oregano, papryką, kminkiem i anyżkiem.
Wino jest bardzo popularne w Andaluzji, spożywane jest niemal do każdego posiłku. Popularnym winem jest Łyk jerezu
Kadyks to kraina sherry (jerez). Najlepiej wybrać się do Jerez de la Frontera, od którego pochodzi nazwa wina.